czwartek, 15 listopada 2012

Drożdżówka z puree z dyni

Niesamowite ciasto- mocno wilgotne, dzięki zawartości dyni, a mimo to puszyste. Poza tym bez ani jednego jajka. Zrobiło wrażenie na moich gościach, byli zaskoczenia takim połączeniem :) Mniami!


Składniki:

na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 5 szklanek mąki
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 60 g masła
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- garść rodzynek

Na puree wykorzystałam mniej więcej 0,5 kg dyni. Obrałam ją, starłam na tarce o dużych oczkach i gotowałam do miękkości w garnku. Potem zmiksowałam blenderem.

Zrobić rozczyn: podgrzej niewielką ilość mleka, rozpuść w nim cukier, po czym zalej nim drożdże. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak, aby drożdże rozpuściły się w mleku i nie było żadnych grudek. Następnie miskę z rozczynem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-40 minut.
Masło rozpuść, lekko ostudź. Połącz z puree oraz z mlekiem. Dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj.
Do rozczynu dodaj mąkę, cukier, sól, cynamon, rodzynki, potem mleko wymieszane z masłem, dynią i skórką. Wyrób ciasto aż będzie elastyczne i miękkie (nie będzie mocno zwarte). Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g margaryny
- 50 g cukru
Zagnieć wszystkie składniki do połączenia się masy.

Dwie keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Do każdej wyłóż połowę ciasta drożdżowego, posyp kruszonką i odstaw w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180°C ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!


2 komentarze:

  1. dyniowe jest pyszne, następnym razem, gdy będę je piekła - spróbuję takiego właśnie.. na drożdżach.

    OdpowiedzUsuń