piątek, 16 listopada 2012

Ekstrakt pomarańczowy

Dziś proponuje naturalny aromat do naszych wypieków, idealny na zbliżające się Święta. Banalny do wykonania. Ekstrakt można wykonać również z cytryn.


Składniki:

- 2 pomarańcze
- 125 ml wódki
- 125 ml wody

Pomarańcze umyć i sparzyć. Obrać skórkę, tak, aby nie było na niej białej i gorzkiej warstwy. Pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do szklanej butelki, zalać wodą oraz wódką. Zakręcić, wstrząsnąć i przechowywać w suchym, ciemnym miejscu. Ekstrakt będzie gotowy po ok. 7 dniach, ale pełny aromat uzyska po ok. 2 miesiącach. Co jakiś czas wstrząsnąć. Termin ważności to ok. 1 rok.

1 komentarz:

  1. Jestem na tak! 100% naturalny, o wiele lepszy niż sztuczne olejki aromatyzowane.

    OdpowiedzUsuń