Mniam! Ajerkoniak uwielbiam w każdej postaci. Tym razem prezentuję przepyszne pączki z nadzieniem budyniowo- ajerkoniakowym. Niebo w gębie!
Składniki:
na ciasto:
- 4 szklanki mąki + kilka łyżek do podsypania
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
-250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać 20 g cukru i pół szklanki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę oraz pozostałe składniki. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ugniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (może się lekko kleić). Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić aż masa podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się "napuszone".
Rozgrzać tłuszcz do temperatury 185 °C. i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
Do każdego jeszcze ciepłego pączka wycisnęłam szprycą baaaardzo dużo nadzienia ajerkoniakowego. Następnie polałam lukrem i posypałam płatkami migdałowymi.
na nadzienie:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 125 ml mleka
- 125 ml likieru advokat
- 20 g budyniu waniliowego (pół torebki)
Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Wlewać po trochu mleka i nadal ubijać, aż masa się połączy. Schłodzić w lodówce. Do masy wlewać powoli likier, wymieszać. Naczynie z masą wstawić do kąpieli wodnej. W niewielkiej ilości wody rozpuścić proszek budyniowy, wlać go do masy jajecznej i podgrzewać w kąpieli wodnej. Cały czas mieszać i podgrzewać, aż masa zacznie przypominać budyń. Schłodzić w lodówce. Gotową masą nadziewać pączki.
Smacznego!
P.S. Bardzo polecam nadziewanie pączków po usmażeniu, gdyż mają wówczas ładniejszy kształt i nie widać na nich łączeń.
Mniam:)
OdpowiedzUsuń