wtorek, 4 września 2012

Likier miętowy

W ogrodzie pełno mięty, więc postanowiłam spożytkować ją po części na likier miętowy.  Wyszedł całkiem niezły, mocno miętowy, słodki. W jednej z gazet wyczytałam niedawno, że taki alkohol pomaga na kłopoty z trawieniem, przeziębienie i grypę. Sezon 'chorobowy' już  wkrótce, więc likier będzie jak znalazł :)


Składniki:
- dużo liści mięty
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 350 g cukru
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego

Listki opłukać, osuszyć i włożyć do słoja. Wlać spirytus, zakręcić, odstawić na tydzień. Potrząsać słojem kilka razy dziennie. Po tym czasie liście odcisnąć, przelać alkohol przez gazę i umieścić z powrotem w słoju. Zagotować cukier, miód i wodę- ostudzić. Wówczas wlać do alkoholu, wymieszać i odstawić na miesiąc do przegryzienia się. Rozlać do butelek i delektować się smakiem :)
P.S. Likier można pić od razu po przygotowaniu.


2 komentarze:

  1. Miód najlepiej dodac bezposrednio do spirytusu/nie nalezy gotowac/ a pozatym super.

    OdpowiedzUsuń