czwartek, 6 września 2012

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

To ciasto zachwyciło wszystkich domowników. Jest proste w wykonaniu, i przepyszne w smaku. Malinek o tej porze roku mnóstwo w ogródku, więc z chęcią zabrałam się do zrobienia tego ciasta :) Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki.


Składniki:

na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła (dałam margarynę)
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru

Margarynę pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt sypka dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Czynność można zrobić dzień wcześniej.
Prostokątną blachę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą część ciasta, przyklepać dłonią i wyrównać. Piec na złoty kolor około 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.

na piankę z malinami:
- około 500 g malin
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego po 40 g bez cukru
- 1/2 szklanki oleju

Maliny umyć. Białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie dodać budyń i zmiksować, aby dobrze się rozpuścił. Na końcu strużką wlewać olej, miksować do połączenia.
Na podpieczony spód wyłożyć pianę, wyrównać. Na wierzch ułożyć maliny, lekko wepchnąć je w piankę. Na owoce zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut. Na wierzch polałam lukier.
Smacznego!



W malinowym raju

2 komentarze: