Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki malin
- płatki migdałowe do dekoracji
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól, skórkę. Natomiast w drugiej połączyć składniki mokre: mleko, olej, jajko, śmietanę, ekstrakt. Zawartości obu misek wymieszać razem krótko. Na koniec dodać maliny.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać porcje ciasta, na wierzch posypać płatki migdałowe. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz