poniedziałek, 10 września 2012

Miodowy kremarz

Kruche miodowe ciasto z delikatnym kremem z kaszy manny. Robiłam je po raz pierwszy i jestem zadowolona. Wyszło pyszne, lepsze niż się spodziewałam, z miodowym posmakiem. Sami spróbujcie :)



Składniki:

na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 65 g masła
- 1 jajko
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki śmietany

Do garnka wrzucić miód, masło i cukier puder, podgrzać do rozpuszczenia się masła. Ostudzić. Dodać mąkę, sodę, jajko i śmietanę, zagnieść ciasto (będzie się kleiło do rąk).
Masę podzielić na 3 części. Rozwałkować prostokątne placki przekładać kolejno do blachy (u mnie 25 x 30 cm). Każdy piec w temperaturze 180°C ok. 10 minut. Ostudzić.

na krem:
- 200 g masła
- 0,5 l mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 0,5 szklanki cukru

Odlać pół szklanki mleka i rozpuścić w niej kaszę mannę. Resztę mleka zagotować, po czym wlać mleko z kaszą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać cukier, wymieszać i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce kaszę mannę. Gotową masą przełożyć placki.

na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki

Czekoladę połamać na kawałki. Dodać śmietankę i mieszać aż do rozpuszczenia w kąpieli wodnej. Udekorować wierzch. Ciasto schować na całą noc do lodówki, by blaty mogły zmięknąć. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mam wielką, ogromną słabość do tego ciasta!
    Jakie tu pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń